Meest gestelde vragen over CRS

Hoe weet u wat uw fiscale woonplaats is?
Ieder land heeft wetten die bepalen wanneer u daar als particulier fiscaal inwoner bent. Die wetten en regels verschillen per land. In Nederland bepaalt de Belastingdienst uw fiscale woonplaats. Belangrijke feiten voor de beoordeling zijn onder andere: waar woont of verblijft u het meeste van uw tijd; waar wonen uw partner en/of kinderen; waar werkt u; waar heeft u uw huisarts en waar lopen uw verzekeringen.
De meeste mensen wonen op één adres. Maar als u twee of meer vaste adressen bezit, waarvan één of meer in het buitenland, dan kunt u fiscaal óók in het buitenland wonen. Dat betekent in de meeste gevallen niet dat u dubbele belasting betaalt. Dat komt omdat Nederland met zeer veel landen een belastingverdrag heeft afgesloten. Uw belastingadviseur kan u daarover meer vertellen.
 
Wat kunt u van uw bank verwachten?
In bepaalde gevallen vraagt uw bank u om een verklaring af te geven over uw fiscale woonplaats. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer u een rekening opent of wanneer u een buitenlands adres of telefoonnummer heeft.
Wanneer u niet wilt meewerken aan het informatieverzoek, is het helaas niet toegestaan dat de bank een rekening voor u opent.
Is er sprake van een buitenlandse fiscale woonplaats, dan geeft de bank die gegevens door aan de Belastingdienst. Deze geeft uw gegevens door aan het betreffende land.
 
Wat vult u in?
Vragen wij u om uw CRS-gegevens op te sturen? U kunt het formulier invullen door het CRS-formulier-particulier te downloaden via onze website of via het (papieren) formulier dat wij naar u hebben verzonden. Bent u fiscaal inwoner in meer landen? Dan moet u dat ook opgeven in het formulier.
 
Meer informatie over CRS?
Ga naar de site van de Belastingdienst
Ga naar de site van de NVB