Vakantie vieren zonder naar je spaarpotje te grijpen
Geef je spaarpotje ook een break!
Wat doe jij deze zomer? Over de grens, of gewoon in eigen land? Hoe dan ook: het tikt flink aan. Overnachtingen, terrasjes, tickets – de kosten lopen snel op. En vanaf 2026 wordt vakantie in Nederland nóg duurder: de btw op hotels en huisjes verdubbelt.
Je spaarbuffer is bedoeld voor onverwachte kosten, niet voor extra dure vakanties. Dus: hoe houd je het leuk, zonder dat je naar je spaarpotje hoeft te grijpen?
Eenmaal op je bestemming kan het hard gaan. Je wilt niet steeds met geld bezig zijn – je bent er om te ontspannen. Van restaurantjes, leuke winkeltjes en spontane uitjes moet je vooral lekker kunnen genieten. En dat kan ook, zonder telkens op de kleintjes te letten. Met deze slimme keuzes en 9 tips houd je grip op je uitgaven én je vakantiegevoel:
1. Bepaal vooraf je budget
Begin al vóór je vertrekt. Maak een apart potje aan voor je vakantie en bepaal hoeveel je ongeveer wilt uitgeven. Wat valt daar allemaal onder? Verblijf, eten, uitjes, vervoer, souvenirs?
Als je dit vooraf weet, kun je onderweg zorgeloos kiezen en afrekenen. Neem ook een kleine extra buffer op in je planning. En wil je het nog concreter? Spreek een dagbudget met jezelf af. Dat geeft rust én overzicht.
2. Snel extra vakantiegeld?
Kom je net iets tekort? Kijk eens in je kast of op zolder. Kleding, boeken of apparaten die je niet meer gebruikt, kun je vaak makkelijk online verkopen. Wat je daarmee verdient, kan direct in je vakantiepotje. En het is nog duurzaam ook.
3. Boek slim, niet snel
De eerste aanbieding is zelden de beste. Word je opgejaagd door meldingen als ‘Laatste kamers beschikbaar’? Laat je niet gek maken. Vergelijk prijzen op meerdere sites. En denk ook aan vakanties buiten het hoogseizoen of op minder toeristische plekken. Vaak rustiger én voordeliger.
4. Neem mee wat je al hebt
Zonnebrand, strandlakens, een goed boek, snacks voor onderweg – het zijn allemaal spullen die onderweg of op je bestemming vaak duurder zijn. Wat je thuis al hebt, hoef je daar niet opnieuw te kopen. Dat scheelt meer dan je denkt.
5. Slim omgaan met je uitgaven onderweg
Ook op vakantie kun je keuzes maken die niet ten koste gaan van het plezier. Elke dag uit eten? Of af en toe zelf koken met verse producten van de markt? Met de auto naar de stad? Of liever met de trein, en onderweg genieten van het uitzicht?
Eenmaal op je bestemming: kies een terrasje in een zijstraat in plaats van op het drukke plein. Net zo gezellig, vaak een stuk goedkoper. En neem altijd een flesje water en wat snacks mee – dan ben je dure verleidingen onderweg een stap voor.
6. Slim betalen en geld opnemen
Reis je buiten de eurozone? Check dan bij je bank of je extra betaalt voor pinnen of betalen. En gebruik een valuta-app om snel te zien wat iets écht kost.
Let ook op abonnementen en extra's: dure roamingbundels, toeristenkaarten of tijdelijke apps zijn niet altijd nodig. Betaal alleen voor wat je echt gebruikt.
Rijd je elektrisch? Vermijd onderweg dan dure laadpalen. In sommige landen betaal je niet alleen voor de stroom, maar ook voor de tijd dat je auto aan de paal staat. Check van tevoren waar je goedkoop kunt laden, dat voorkomt extra verassingen en kosten onderweg.
7. Houd het leuk én overzichtelijk
Maak het leuk voor jezelf (en je reisgenoten) door je besparingen bij te houden. Noteer aan het eind van de dag wat je hebt uitgespaard. Wie vond de beste deal?
Aan het eind van je vakantie maak je de balans op – en dat bedrag kun je meteen reserveren voor je volgende reis, of overmaken naar je spaarpotje.
8. Vergeet je reisverzekering niet
Geen directe besparing, maar wél een slimme bescherming van je spaarbuffer. Een goede reisverzekering voorkomt financiële tegenvallers bij schade, pech of annulering. Vaak kun je er voordelig één afsluiten via je bank of zorgverzekeraar.
9. Vakantie voorbij? Spaar weer door
Leg alvast een nieuwe vakantiebuffer aan. Door elke maand een vast bedrag opzij te zetten, zorg je ervoor dat je volgend jaar niet opnieuw hoeft te grijpen naar je spaarpotje.